اهمیت تبدیل پایان نامه به کتاب در چیست؟
کتاب در بین تمامی اقشار جامعه با هر سطح تحصیلی و علمی که باشند، یک گنجینه ارزشمند به حساب میآید. اولین و مهم ترین ارزش معنوی در خصوص تبدیل پایان نامه به کتاب، همین مورد است. معمولاً جهت گردآوری پایان نامه یا رساله، زحمات زیادی کشیده میشود و تحقیقات فراوانی انجام میگیرد؛ بنابراین اغلب آنها حاوی مطالب ارزشمند و نابی هستند؛ اما متاسفانه پس از جلسه دفاع، به جز باقی ماندن یک نسخه نزد نویسنده و آرشیو نسخه دیگر، کاربرد دیگری ندارد. تبدیل پایان نامه به کتاب میتواند این اتفاق را به جهات مثبتی سوق دهد و حتی با کمی تغییرات در محتوای مربوطه، میتوان آن را به مرحله فروش نیز رساند. همین امر باعث اهمیت پیدا کردن این موضوع برای انجام این کار می شود.
پایان نامه را چگونه به کتاب تبدیل کنیم؟
میدانید که، فرمت کلی پایان نامه با کتاب بسیار متفاوت است. بایستی هنگام تبدیل آن را به فرمتی برگردانید که برای همگان قابل خواندن و مطالعه باشد. زیرا مخاطب پایان نامه معمولاً اساتید و دانشجویان هم رشته میباشند و آنها نیز با قسمتهای مختلف آن آشنایی کامل دارند اما شرایط کتاب اینطور نیست و بایستی متن آن بسیار روانتر و سادهتر از پایان نامه باشد.
انتخاب یک عنوان مناسب
معمولاً عناوین پایان نامهها، به صورت طولانی و دارای جزئیات بیشتری هستند که حتی در انتهای عنوان به جامعه آماری یا مطالعه موردی نیز اشاره میکنند؛ اگر شما عنوان پایان نامه را عیناً بدون تغییر در عنوان کتاب جایگذاری کنید، جذابیتی برای مخاطب نخواهد داشت؛ بنابراین باید سعی کنید از یک عنوان بسیار کوتاهتر و جذابتر برای کتاب خود استفاده کنید که هم معرف محتوای داخل کتاب باشد و هم اینکه توانایی جذب مخاطب را داشته باشد.
تبدیل برخی از قسمت ها به فرمت کتاب
اولین و مهمترین موردی که بایستی مدنظر داشته باشید این است که در تمامی متن پایان نامه ابتدا کلمه "پایان نامه" را به کلمه "کتاب" تبدیل کنید. جهت آسانتر شدن این کار میتوانید در نرم افزار word با کلیدهای ترکیبی Ctrl+H=Replace این کار را انجام دهید. در قدم بعدی بایستی تغییراتی در فهرست پایان نامه خود ایجاد کنید. معمولاً پایان نامه حاوی فهرست مطالب با جزئیات بیشتری با به همراه داشتن نمودار و جداول و... صورت میگیرد. در کتاب بایستی این جزئیات را کاهش دهید و فقط به عنوان های اصلی در فهرست اشاره کنید. پس از آن میتوانید یک پیشگفتار به قلم خودتان نگارش کرده و در ابتدای کتاب قرار دهید. قدم بعدی تبدیل چکیده پایان نامه به مقدمه است. میتوانید با ایجاد کمی تغییرات یک مقدمه ساختاری و خوب ایجاد کنید. پایان نامه دارای فصول مختلف و مفصلی هست که نیازی به آوردن تمامی این فصول در کتاب نیست، شما میتوانید با خلاقیت خود برخی از فصول را ترکیب، حذف و یا اضافه کنید. در آماده سازی فصلهای کتاب، خود را در جای مخاطب قرار دهید و از زاویه دید او مطالب را گردآوری کنید. همچنین به دلیل این که متن پایان نامه را تغییر دادهاید، حتماً به قسمت رفرنسها و منابع پایان کتاب دقت کنید و آنها را از نو و با توجه به متن بنویسید.
صفحه آرایی کتاب
صفحه آرایی عبارت است از کلیه اقداماتی که باعث ایجاد تناسب بین متن و تصاویر کتاب میشود. معمولاً صفحه آرایی کتاب دارای یک فرمت استاندارد است، اما ممکن است از سوی دانشگاه فرمت خاصی مد نظر داشته باشند که بایستی طبق آن جلو بروید. برای صفحه آرایی کتاب، از نرم افزارهای مختلفی استفاده میشود که رایج ترین آنها نرم افزار word و indesign میباشد. در صفحه آرایی مواردی از جمله: تنظیم صفحات با توجه به قطع کتاب، تعریف استایل خاص برای عناوین کتاب، بخش بندی یا سکشن بندی کتاب، ایجاد سر صفحه و پاصفحه، درج فهرست کتاب و... صورت میگیرد.
طراحی جلد کتاب
در انتخاب طرح جلد موردنظر، باید دقت بسیاری از لحاظ طیف رنگ، شکل و... شود؛ زیرا مجوزهایی که برای کتاب صادر میگردد، طرح روی جلد نیز مد نظر قرار داده میشود. پس بنابراین هم باید موازین قانونی کشورمان رعایت شود و هم اینکه موضوع مورد مطالعه در کتاب را شرح دهد و همچنین قابلیت جذب مخاطب را داشته باشد. طراحی جلد کتاب شامل مواردی مانند روی جلد، عطف کتاب و پشت جلد خواهد بود. سعی کنید همواره در طراحی جلد، مخاطب کتاب خود، موضوع آن، فرهنگ و آداب و رسوم کشور و... را در نظر داشته باشید تا یک طراحی درخور، شایسته و مرتبط با محتوای کتاب انجام دهید. اگر خودتان نیز آشنایی کامل با نرمافزارهای گرافیکی ندارید، میتوانید ایده هایی که درمورد طراحی جلد کتاب ارزشمندتان را دارید با یک طراح گرافیست درمیان بگذارید و از او در این زمینه کمک بگیرید.