1-1 کتابخانه تخصصی فقه و اصول
از خصوصیات و ویژگی های کتابخانه های تخصصی تمرکز و توسعه دادن یک موضوع خاص است. به این معنا که هر کتابخانه توان این را دارد که براساس سازمان، موضوع، عملکرد، کاربران و مجموعه چار چوب کار خود را تنظیم کند. این اندیشه اخیرا در بین کتابخانه ها رواج پیدا کرده و باعث شده وجه امتیازی باشد بین کتابخانه های تخصصی و عمومی، که برای ارائه خدماتی خاص و فراتر از کتابخانه های عمومی در صدد باشند که با اهداف وکارکرد وظایف و استانداردهایی خاص پاسخگوی طالبین خود باشند.
بازدهی این خدمات باید در ارتباط محققان با کتابداران و صرفهجویی در زمان بازیابی اطلاعات و تحویل آن و موفقیت در تحقیق هویدا شود، ودر نتیجه از جمله وظایف مهم این گونه کتابخانه ها تاثیر خدمات کتابداری و اطلاعرسانی در فرایند تحقیق و پژوهش است.
با توجه به این امر مهم و به موازات توسعه و تخصّصي شدن علوم، مطالعات و تحقيقات؛ ايجاد كتابخانه هاي تخصّصى، ضرورتي انكارناپذير است.
بدين منظور كتابخانه تخصّصي فقهي ائمّه اطهار(عليهم السلام) به عنوان یک واحد تحقیقاتی زیر مجموعه معاونت پژوهش مرکز فقهی ائمّه اطهار(عليهم السلام) ، در جهت ايجاد فضاي مناسب براي دانش پژوهان ديني(طلاب) و محقّقان مركز و دانشجويان رشتههاي مرتبط و ساير پژوهشگران و فقه پژوهان تأسيس گرديده و در حال حاضر يكي از غني ترين كتابخانه هاي تخصّصي کشور است.
1-2 منابع کتابخانه
این کتابخانه در حال حاضر با سطح زیربنای حدود 2500 متر مربع، گنجایش 200 نفر مراجعه کننده اعم از پژوهشگر و غیره را بهطور همزمان دارا است. وبا دارا بودن 30000 عنوان کتاب در غالب 57000 جلد به زبان های فارسی، عربی و ..... ، 352 عنوان نشریه و 350 عنوان پایان نامه، همه روزه بهاسثتنای روزهای تعطیل آماده خدمترسانی به دانشجویان، استادان، پژوهشگران و اندیشمندان میباشد.
1-3 اهداف و وظایف کتابخانه
هدف اصلی کتابخانه تخصصی فقه و اصول، تهیه و گردآوری منابع مورد نیاز در جهت تقویت برنامههای آموزشی و پژوهشی است.
بعضی از این فعالیت ها عبارت است از:
الف. گردآوری منابع مورد نیاز چاپی و الکترونیکی؛
ب. سازماندهی منابع مورد نیاز چاپی گردآوری شده؛
ج. اطلاعرسانی نسبت به فعالیتهای انجام شده؛
د. همسو بودن با سایر کتابخانه ها در خدمات کتابخانه ای؛
و. کمک به مراجعهکنندگان در بهره برداری بهینه از مجموعه کتابخانه؛
بخشهای مختلف کتابخانه:
1. بخش فهرستنویسی و آمادهسازی:
کتاب و منابع مورد نیاز مراجعه کنندگان در این بخش، تهیه و پس از آمادهسازی و فهرستنویسی و ورود اطلاعات در سیستم کتابخانه، برای استفاده مراجعین در قفسه مربوط به خودش قرار داده می شود. از جمله امور محوله به این بخش تهیه منابع اطلاعاتی مورد نیاز و درخواست پژوهشگران است.
2. بخش نشریات:
در این بخش، نشریات مرتبط با حوزههای پژوهشی فقه وحقوق و علوم اسلامی تهیه میشود. آرشیو نشریات نیز در این بخش موجود میباشد که به طور مجزا در بخش مجاورمخزن کتابخانه نگهداری میشوند.
3. بخش پایان نامه ها و طرح های پژوهشی
در این بخش نیز سعی دارد تا با گردآوری پایان نامه های مرتبط با این مجموعه، کمکی باشد برای ارائه راهکارها و شیوه های پایان نامه نویسی و طرح های پژوهشی.
ملاحظات:
الف. منابع کتابخانه بر اساس رده بندی کنگره(LC) فهرستنویسی شده و سیستم قفسه بندی برای محققین به صورت باز و راهنمایی و مشاوره کتابداران می باشد.
ب. برنامه نرم افزار کتابخانه سیمرغ بوده و فهرست مجموعه از طریق این نرم افزار قابل جستجو می باشد.